Conversie optimalisatie is één van de belangrijkste trends op het gebied van e-commerce. ‘Conversie’ staat voor het omzetten van bezoekers naar kopende klanten. ‘Optimalisatie’ staat voor het optimaliseren van de webshop om te zorgen dat bezoekers gaan kopen.
Hoe werkt conversie optimalisatie?
Conversie optimalisatie is iets dat je kunt toepassen op alle activiteiten en middelen die je als webshop ter beschikking hebt. Zelfs klantenservice, logistiek en verpakkingen hebben impact op de conversie. Maar over het algemeen wordt met conversie optimalisatie het optimaliseren van de webshop bedoeld. Conversie optimalisatie is geschikt voor alle zoekmachines marketing websites waarop een conversie kan plaatsvinden.
Bepaal doelstellingen
Om doelgroep te bepalen zullen deze vragen van pas;
- Wat is het doel van je website?
- Welke acties wil je dat je bezoekers voltooien op je website?
- Wat is het doel van je bezoeker en welke vragen heeft je bezoeker?
Coverversies kunnen in twee delen, de micro en macro conversies. De micro conversie is bijvoorbeeld:
- aanvragen van een brochure
- contactformulier
- nieuwsbrief
Macro conversie:
- Kopen van een product
- afnemen van een dienst
Uiteindelijk de micro conversie ondersteund de macro conversie.
Voorbeeld: Een goed voorbeeld is het berekenen van een verzekeringspremie (micro) voorafgaand aan het aansluiten van verzekeringspolis (macro).
Website in delen:
- Motiveren en mogelijk maken
- Conversie-optimalisatie omvat 2 speerpunten. Enerzijds het maximaal motiveren (overtuigen) van je bezoekers en anderzijds het optimaal mogelijk maken voor je bezoekers om hun doelen te bereiken.
- Wanneer een klant maximaal gemotiveerd is om actie uit te voeren en optimaal mogelijk is gemaakt, is de succeskans het grootst. Hiervoor kan er een test ideeën gaan bedenken.
- Om aan ideeën te komen is het handig om research te gaan doen. Kwantitatief onderzoek (bijv webanalyse) en kwalitatief onderzoek (online survey) leveren inzichten hierop.
Een goede test bevat volgende onderdelen:
- onderzoeksvraag
- factoren
- test type
- hypothese
Onderzoeksvraag:
- Welke invloed heeft het toevoegen van reviews op de product pagina op het aantal conversies?
- Groepeer de onderzoeksvragen per fase op de website zodat er gestructureerd je optimalisatie kalender kunt gaan invullen.
Factoren
- De te testen factor is in dit geval dus het contentblok waar de reviews getoond gaan worden.
- Om te testen van het reviewblok dan moet er bijvoorbeeld geen wijzigen komen in de content, bijvoorbeeld afbeelding.
Hypothese
Hypothese is de veronderstelling – of verwachting die je hebt van de uitkomst van – je test. De hypothese geeft dus antwoord op de onderzoeksvraag. Aan de hand van een test ga je de hypothese bewijzen of weerleggen.
Een hypothese heeft een aantal vaste elementen. Als eerste benoem je het attribuut (de factor) die je gaat testen. Dit is het element dat de actie van de bezoeker beïnvloedt. Ten tweede bevat de hypothese een vergelijking (meer dan, minder dan, etcetera) en ten derde omschrijf je een meetbare uitkomst. Als laatste bepaal je de doelgroep. Dus:
- Een attribuut
- Een vergelijking
- Een meetbare uitkomst
- Een doelgroep
Voorbeeld hypothese: Het toevoegen van reviews op de productpagina zorgt voor een toename van 5 procent in aankopen van bezoekers vanuit een CPC-campagne.
Afhankelijk van het verwachte, meetbare resultaat en de gekozen doelgroep kun je de periode (duur) vaststellen waarin je de test op je website wilt doen. Je hebt natuurlijk wel een bepaald aantal bezoekers nodig per variant om tot een betrouwbaar resultaat te komen. Heb je een website met veel bezoekers dan kan je test sneller een betrouwbaar resultaat opleveren.
Test type
Wanneer je 1 factor gaat testen, dan doe je dit met een A/B(/C)-test. Wil je meerdere factoren gaan testen, dan kies je voor een multivariate test.
A/B-testen vs. MVT-testen
Tooling
Voordat je daadwerkelijk kunt starten met de realisatie van conversie-optimalisatie, moet je natuurlijk een testingtool op je website gebruiken. Enkele van de bekendere tools zijn bijvoorbeeld Visual Website Optimizer, Optimizely, Adobe Target en Sitespect. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van Content Experiments in Google Analytics.
Afhankelijk van de gekozen testtool verschilt het uitvoerende stuk van testen opzetten en analyseren. Sommige tools hebben een WYSIWYG-editor, waarin je gemakkelijk relatief eenvoudige A/B-testen kunt opzetten. Ga je voor het uitgebreidere testwerk, dan zul je vaak een front-end developer moeten aanhaken. Waak er in ieder geval voor dat je je nooit laat beperken door de (on)mogelijkheden van je testtool.
Voor een goede, zinvolle A/B- of MVT-test is een aantal vaste ingrediënten noodzakelijk en van belang. Conversie-optimalisatie is veel meer dan slechts het testen van de kleur van een button. Een goede aanpak levert niet alleen hoger conversiepercentage en meer omzet op, maar ook veel inzichten waardoor je je bezoeker beter leert kennen. Op deze manier kun je de de dialoog met je (potentiële) klant gaan optimaliseren, per fase van de customer journey. Wanneer je dit beseft, heb je al een belangrijke stap gezet richting een goede test.